Szolgáltatásaink

Masszázs típusai

A masszázs gyakorlata mind differenciáltabbá vált. A tudomány fejlődése mellett, ez a terápia is egyre változik, megtartva alapjait. Megállapíthatjuk, hogy a masszázs eljárásokat két külön álló vonal fémjelzi, az Ázsiai és az Európai stílus, melynek vannak találkozási pontjai, de „dogmatikus filozófiájuk” más és más.

Svéd masszázs

A svéd masszázs képzi valamennyi európai masszázsfogás alapját. Öt alapfogását kombinálva felfrissíti a szervezetet. Fokozza a vérkeringést, javítja az emésztést, fájdalmat csökkent – pl. stresszes fejfájás -, felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását.
Gyógymasszázs: Orvosi utasításra végzett gyógyító célzattal alkalmazott kezelés, melyet általában kapcsolnak más gyógyeljárással – különféle fizikoterápiás kezeléssel, valamint gyógytornával. Ebbe a kategóriába soroljuk a szegment-, kötőszöveti- és a csonthártyamasszázst.

Szegment-masszázs

Head megfigyelte, hogy a belső szervek megbetegedésekor meghatározott bőrfelületen érzékenység mutatkozik. Ennek oka, hogy a bőr, az izmok, ízületek, csontok, erek és a belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat és funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. A kezelés lényege, hogy a belülről kifelé irányuló hatást megfordíthatjuk és a bőrön, kötőszöveten, izmon keresztül terápiás céllal hatni tudunk a különböző szervekre, szervrendszerekre. A szegment-masszázs célja: a betegséget fenntartó reflexkör megszakítása és a szegment szöveti állapotába beállított kóros funkcióváltozás normalizálása. A kezelést nem a megbetegedett szerven végezzük, hanem a szerv vagy szövet betegsége által kiváltott reflexzónában. Fogásai a svéd masszázzsal megegyeznek.

Kötőszöveti-masszázs

A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Duzzadó és sorvadó képességét könnyen változtatja. Ezek a tulajdonságok képezik a gondolati hátterét a kötőszöveti masszázsnak. Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett „húzó fogásokkal” igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a kezelést többször megismételte, így nem kellet megműteni a lábait. 1929-ben tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési módot. A kötőszöveti masszázs a kötőszövetből vegetatív áthangoló hatást indít el, ugyanis az intersticiális kötőszövet kapcsolatban van a vegetatív idegrendszerrel.

Csonthártyamasszázs – Perioszteális masszázs

Csak az orvos végezheti, illetve orvosi ellenőrzés mellett az általa betanított masszőr! A periostealis csonthártya kezelés kidolgozása és elnevezése Vogler nevéhez fűződik. Távoli reflexek befolyásolása az alapja ennek a gyógyhatású masszázsnak is. A periosteum receptorain keresztül kiváltott reflexes hatások befolyásolják a szervek vérellátását, tónusát, perisztaltikáját (féregszerű bélmozgást) és a szekréciót (mirigyek elválasztását). A csonthártya idegekkel bőségesen el van látva. Nyomásával az idegvégződései ingerületbe kerülnek és ennek kapcsán helyi, s részben pedig reflexes úton távol eső szervekben változások jönnek létre. A távoli reflexhatások befolyással vannak a szervek vérellátására, tónusára és a belekben levő perisztaltikus mozgásra.

Sportmasszázs

Sport területén alkalmazott frissítő, bemelegítő, lazító, regeneráló masszázs. Bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatólag hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.
Frissítő masszázs: Vérkeringés és közérzetjavító masszázs (hasonló a gyógy- és sportmasszázshoz).

Diagnosztikus masszázs

Tájékozódás a bőr, a bőr alatti kötőszövet és izomzat állapotáról. Ezzel kezdünk minden új kezelést. Alapos felméréssel a még ki sem alakult betegségeket is észre veheti egy masszőr, és felhívhatja a beteg figyelmet a megelőzésre.

Aromaterápiás masszázs

Az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással összefüggésbe hozható betegségben, melyeknek kezelésében az aromaterápia jó eredménnyel alkalmazható a relaxációt elősegítő és stresszt oldó hatásainak köszönhetően.

Áyurvédikus masszázs

Igen hosszú időkbe nyúlik vissza és kb. 5000 éves fejlődésen ment át. A sznéha-sweda-kriyas (olajozó/kenő izzasztó kezelések) az egészség fenntartásában, a betegségek kezelésében és a szépségápolásban alkalmazzák. Az ayurvédikus masszázskezelések akkor fejtik ki hatásukat, ha azokat a megfelelő, ayurvédikus gyógyanyagokkal és megfelelő szakértelemmel végezzük. A masszázsok lényege a gyógyolajok bevitele a test mélyebb rétegeibe. Az ayurvédikus masszázskezelések célja a test méregtelenítése, prevenció, mély fizikai és szellemi relaxáció, a feszültségek oldása, a vér és nyirokkeringés serkentése, a testi funkciók javítása, az erőnlét fokozása, a szervezet megifjítása, egyes krónikus betegségek kezelése, a bőr állagának, minőségének javítása, az izomzat erősítése, az ízületek rugalmasságának javítása, stb. Az ayurvédikus masszázsok különböznek az indiai népgyógyászatban alkalmazott masszázsoktól.

Akupresszúra

Az emberi szervezetet kétszer öt rétegre osztja az ázsiai elmélet. Meridiánokon közlekednek az energia folyamok. akkor egészséges az ember, ha a YIN és a JANG (Föld – energia és kozmikus – energia egyensúlya.) egyensúlyban van. Amennyiben ez az egyensúly felborult a „energetikai közlekedő-edényrendszer segítségével helyre lehet, és kell is állítani a szervezet egészségi állapotát. A rétegeket (mint, ha rétegelt áramkörök lennének) meghatározott pontokban ujjal egymásra nyomjuk, „rövidre zárjuk”, vagy a feszültséget oldjuk „nyomást könnyítünk”. A technikája könnyen elsajátítható, csupán a kezelési helyeket kell memorizálni, és jó érzékkel kezelni. Hatékony terápia.

Lávaköves masszázs

A lávaköves masszázs során a kézzel történő masszírozás helyett, vulkáni eredetű, sima bazaltköveket használnak. A masszázs vízben felmelegített, 50 – 60 fokosra hevített, különböző méretű kövekkel történik. A nagyobb köveket az energiavonalak, és a főbb energiaközpontok mentén helyezik el, a kisebbekkel pedig átmasszírozzák testünket. A kezelés speciális masszázstechnikára épül, igazi masszázskülönlegességnek számít. A lávaköves masszázs testi-lelki élményt nyújt: ellazít, pihentet, javítja közérzetünket, kiváló stresszoldó, pezsdítő életenergiával tölt fel, harmonizálja testünket, lelkünket.

An-Mo, vagy Tui-Na masszázs

A kínai orvoslás alapjait képzik. A meridiánok mentén váltogatott fogásokat (ütögetést, gyúrást, csipkedést, ujjnyomást, szorítást, csavarást vagy simítást) alkalmaznak. Az energia áramlás felszabadítását, vagy csökkentését végzik vele, befolyásolva általuk a belső szervek működését.

Biodinamikus masszázs (Gerda Boyesen-féle)

Pszichoterápiás masszázs. „A testen keresztül a lélek is gyógyítható.” Arra a felismerésre épül, hogy a rekeszizom összehúzásával és az izmaink megfeszítésével képesek vagyunk tudatunkból a szorongást, konfliktust, feszültséget okozó rossz érzéseket kiűzni. Ez a masszázsmódszer speciális légzéstechnikára épül. Általa megindul a szervezetben egy olyan folyamat, melynek hatására a páciens közvetlen kapcsolatba kerülhet a tudatalattijával.

Craniosacralis kezelés

Ez a terápia a koponya (cranium) belsejében és a gerincoszlopban végig a keresztcsontig (os sacrum) pulzáló agy- és gerincfolyadékra összpontosít. Ha e folyadék áramlási ritmusában zavar keletkezik, negatívan befolyásolja a közérzetet és a lelkiállapotot. A lélek, az agyon keresztül, bioelektromos úton befolyásolja a zsigeri szervek működését. Ilyen esetekben finom érintésekkel próbálják meg visszaállítani az egészséges agy-gerincvelői ritmust, melynek hatására élénkül a szervezet védekező képessége és beindul az öngyógyítás folyamata. E kezelési elv nyomokban fellelhető a kineziológiában is. Ez az érintésterápia bevált módszer a görcsök, migrénes fejfájás csillapítására, allergiák és fülzúgás ellen is.

Finnmasszázs

A finnmasszázs, hasonló a svédmasszázshoz, de sokkal egyszerűbb és hatékonyabb. A szegment és a kötőszöveti kezelések sokkal egyszerűbben elvégezhetők. Simítás, dörzsölés és vibrációs jellegű fogásokból állnak, valamint ezeknek variációiból. A simítás és dörzsölési fogásoknak is több fokozata van, a felszínestől az egészen mélyig, valamint egymásnak kombinációi. Ebből alakulhatott ki valószínűleg a svédmasszázs és a Rolfing-masszázs módszere. A sportmasszázsnál előszeretettel használják.

Indiai masszázs

Az ázsiai masszázs illóolaj központú változata. A végtagok test-távoli része felé dolgoznak, de nem gátolják a véráram útját. A meridiánokra nyomást gyakorolnak, lassan komótosan, nyugtatólag. Lassan haladnak a végtagok távoli része felé. Lényeges univerzális fogása a szeretetteljes, erőteljes simítás a keringés irányába, és a hangsúlytalan, de testérintő simítás ellentétes irányban, mellyel a „rontó energiákat leveszik”. Az illóolajok aromájukkal és diffundálásukkal hatnak a test élettanára. A kezelés közbeni meditáció és a mély relaxáció itt az igazi siker titka.

Kínai masszázs

A Kínai masszázs a legősibb masszázs terápia. A sárga császár orvosi könyvében maradt először írásos nyoma. Energetikai elven működik. YIN és JANG (Föld – energia és kozmikus – energia egyensúlya.) egyensúlyra épül, ugyanúgy, mint az akupunktúra, vagy szelídebb megoldású akupresszúra. Fogásai, csak hasonlóak a nyugati technikához, de mégis mások. Meridiánok nyomkodásával dolgoznak a végtagok testtávoli vége felé, de mégis figyelembe veszik a keringés irányát. Ez a különleges és nehéz ebben a technikában, hazánkban itt tévednek igen sokan a végrehajtásban, tanításában.

KoroKan

A Kínai masszázs a legősibb masszázsterápia. Energetikai elven működik: energia és kozmikus – energia egyensúlyára épül, mint az akupunktúra vagy szelídebb megoldású akupresszúra. Fogásai, csak hasonlóak a nyugati technikához, de mégis mások. Meridiánok nyomkodásával dolgozunk a végtagok test távoli vége felé, de mégis figyelembe véve a keringés irányát. Végén a gyengéd és óvatos arcmasszázs lecsendesíti a tudatot és az érzékszerveket, ami által a szervezet természetes gyógyító rendszerének nyílik lehetősége az idegrendszer feszültségeinek oldására. Shaolini kolostorokból származó, komplex egész testkezelés, mely tartalmaz erőteljes, hosszantartó izomlazítást, ízületi kimozgatásokat, energetikai blokkok oldását, stressz oldást, hagyományos manuál terápiát! Gyakorlatilag innen indult el az összes harcművészet, melynek részét képezte a 100 fogásból álló KoroKan kezelés, melyet a harcművészek testük karbantartására, egészségük megőrzésére használták. A kezelést, talajra helyezett poliformon, pamutruhában lévő páciensen végzik.

Kineziológia

1964-ben George Goodheart, a kineziológia atyja, Dr. Frank Chapman és J. Bennett tanulmányait felhasználva megállapította, hogy a meridiánok és a kineziológiai csatornák egybeesnek. Megállapította, hogy minden izomcsoport a test más és más részével (zsigeri szervek, bélcsatornák, mirigyek, csontok, keringési szervek) áll kapcsolatban. Ha az izmok jól működnek, akkor a szervezet is rendben van. Az izmok tónusát köztudottan a pszichés behatások is befolyásolják. A vizsgálókéz nyomásra adott izomválasz elárulja a test állapotát. Nem betegséget diagnosztizálnak, hanem egyensúly zavart keresnek. Az egyensúlyzavar oka sokszor pszichés eredetű. Ilyenkor merül fel a kérdés a páciens felé: „miért ezt a betegséget választotta magának?”. A módszer alapja, hogy beszélgetés mellett, a megfelelő nyomási pontokat serkentve, élénkíthető az izmok vérellátása, egyensúlyba hozható a nyirokellátásuk, javítható a működésük.

Meridián masszázs – Akupunktúrás masszázs

W. Penzel nevéhez fűződő akupunktúrás masszázs, melyet meridián masszázsnak is neveznek, egy masszírozó pálcával végzik. A meridián vonalon haladó energiák sebességét normalizálják vele. Az akupunktúrás pontokat vibrációs eszközzel serkentik. Szervek működési zavarainál, krónikus fáradtság esetén, vagy betegség megelőzéseként, preventív alkalmazzák.

Mouri(tan) masszázs

A tengeri szigetvilág népeinél gyakorolják ezt a csodálatos, zenére végzett, bő olajos, alkarral simító, tenger ringató hullámzását utánzó, lazító masszázst. Teljes átszellemülést, ritmus érzéket kíván a masszőrtől. A masszőr könnyű, laza ruhát visel, két karja válltól szabad (csupasz). A páciens kellemes melegben minimál ruhadarabbal letakart nemi szervvel, mezítelenül fekszik az asztalon. Teljes testtel kell végezni a mozgást, szinte egy masszázs-balettnek lehetne nevezni az egészet. Csupán az alkar ér a páciens testéhez. Végtagokon a hangsúlyos nyomás a keringési iránnyal megegyezik, visszafelé hangsúlytalan az alkar simító hatása. (Hangsúlyos a hullám toló hatása és hangsúlytalan a csendes visszafolyás, s ezek váltakoznak ringató ritmusban.)

Nyirokelvezetéses masszázs (lymphdrainage)

A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok ahhoz, hogy a vérkeringésbe visszatérjenek; részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A nyirok az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű. Az ún. lymphdrainage serkenti a nyirokkeringést. Első alkalommal 1932-ben alkalmazták (Dr. Emil Vodder), azóta állandóan fejlesztik a módszert. Kivitele: Az alapfogás a hüvelyk- és négy másik ujjal, a laza mozgás, csuklóból történik. Körző mozgással fokozatosan egyre erősebben, majd csökkenően, masszázsszerűen, 1-3 másodpercig tartóan, a nyirokfolyás irányát követve végezzük. Alkalmazása: Hatásosan támogatja az átmeneti, átállási állapotokat. Alkalmas kezelés műtétek után kialakuló nyirokduzzanatokban (pl. emlőamputáció utáni duzzadt kar), balesetekben (vérömleny, csonttörés); thrombosis után kialakult, valamint gyulladásos eredetű duzzanatokban, a központi idegrendszer, a belső szervek funkcionális zavaraiban, menstruációs fájdalmaknál.

Polaritás

A technika a kiropraktikus Randolf Stone nevéhez fűződik, aki a századforduló táján fejlesztette ki a módszert. Alapja annak feltételezése, hogy bizonyos energiaáramlás van a testben. A kézrátétel technikájával dolgozik. A kezeket arra a testrészre helyezzük, amely az energiaáramlás pólusának megfelel. Ezzel az energia kiegyenlítődése ismét helyreáll. A kiropraktikából ismert fogásokat is alkalmazzák. A kezelés, keringés- és anyagcserezavarokat serkent, érzékenységi zavarokat enyhít, az általános állapotot javítja. A módszer Angliában és az USA-ban már széles körben elterjedt.

Rolfing masszázs

Az amerikai Ida Rolf ún. egyéni mélymasszázs-módszert fejlesztett ki. Extrém erős, koncentrált nyomással dolgozik, melyet ujjal, könyökkel vagy az összezárt kéz csontjait használva alkalmaz bizonyos pontokra. Ez a nyomás a kötőszövetre és minden olyan szövetre hat, ami az izomrostokat beburkolja. Ennek következtében állítólag a megrövidült, vagy szakadt izmok ismét eredeti alakjukat nyerik vissza. A kezelés kb. 10 masszázsból áll, amelyeket 1-1 óráig végeznek. Nagyon fájdalmas lehet, és ameddig a nyomás tart, a betegnek olyan érzése van, mint amikor a vidám hangulat után elszomorodik. Gyakran gyermekkori emlékek merülnek fel a tudatban, olyanok, amelyek az izmokat évtizedekkel korábban arra ösztönözték, hogy összehúzódjanak, és a testet formálják; A testre gyakorolt hatás meglepő: a hibás tartások eltűnnek, új tartási forma alakul ki. Érezhetően lazulnak az izmok és oldódnak a görcsök, a test új feszítőerőt nyer. Egyidejűleg belső átállásra, lelki felkészülésre is szükség van. Bizonyos izomrészek megfeszülése a lelki konfliktusokat hosszú ideig némán tudja tartani. Ha ezek egy idő múlva nem oldódnak, az egész test ismét feszített tartásba kerül. Ez az alapja annak, hogy a módszert mindenekelőtt pszichoterápiával kombinálják.

Reflexológia

Európában a szegment, a kötőszöveti és a periosztealis masszázst ismerjük, melyekben a szervezet idegpályák közvetítésével operál a központi idegrendszer reflexközpontjával. Ingerelve az érző idegvégződéseket, a kiváltott reakciók a gyógyhatású eredmények. Az ázsiai pedig, a szervezet „meridián végeit” ingerli, melynek területei a kézfejen, a lábfejen és a lábszáron vannak. Ezek a meridián végek nem azonosak az érző idegvégződéssel, bár a kezelés során olykor erős fájdalmat lehet érezni. A talp reflexzónáinak masszázsa, amellyel a különböző szervek működését befolyásoló távolsági hatás érhető el. Általános hatása a masszázséhoz hasonló: az ellazulás elősegítése, az ellenálló képesség fokozása, közérzetjavítás. Elsősorban fejfájások, emésztőszervi problémák, kismedencei panaszok kezelésénél eredményes. Nem csak hatásos beavatkozás, de diagnosztizálásra is nagyon alkalmas.

Shiatsu masszázs

Toru Namikoshi úr fejlesztette ki Japánban. Párosította a hagyományos ázsiai masszázst a nyugati szegment és kötőszöveti masszázzsal. Iskolát teremtett, de követői egy része elfordult tőle, s megtagadták a nyugati vonalat, ragaszkodva az ázsiai módszerekhez. A zsigeri betegségek sikeresen kezelhetők e terápiával. Lényeges a vér, kezelés közbeni oxigén telítettségének elérése, a jó véráram biztosítása, az agy oxigén ellátásának javítása a lehető legnagyobb relaxáció mellett, a káros reflexkörnek megszakítása, valamint a kötőszöveti zónák kis felületű, de hatékony ingerlése. A pácienst rá kell vezetni a terápia közben a helyes légzés technikára, lazításra és a tudatos együttműködésre. Namikoshi úr e terápiában ötvözte a meridián vonalakon lévő akupresszúrás pontok kezelését, a keringés javítását, a vértömeg mobilizálását és oxigénnel való felfrissítését, a szegment és a kötőszöveti zónák ingerlését. A legkomplexebb kezelés!

Yin-Jang masszázs

A kínai filozófia alapján az ellentétes erők, Jin és a Jang, kiegyenlítődés elvére épül. A Jin emocionális jellegű, passzív, befogadó energia. A Jang aktív, dinamikus erőt képvisel. Ideális esetben e két erő egyenlő mértékben oszlik meg az emberben, kiegyenlíti egymást. Ha az egyensúly felborul, betegség ütheti fel a fejét a szervezetben. A Jin-masszázs lazító hatású, míg a Jang, tonizáló energiával tölti fel a testet.

Yumeiho: masszázs

Japán eredetű a ma már hazánkban is ismert keleti frissítő masszázs is. Eredetileg a shaolini harcművészek testi-lelki teljesítőképességének fokozására használták. A terápia célja, hogy az aszimmetrikus és emiatt diszharmonikus emberi testet ismét szimmetrizáljuk, ezáltal az öngyógyító erőket aktivizáljuk és a betegségeket megelőzzük, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegítsük. Amennyiben a testet szimmetrizáljuk, az izmokat lazítjuk, az energiablokkok kialakulását meg tudjuk akadályozni. Kivitelezése ruhában történik, a padlóra terített gumiszőnyegen.

Úgyszólván nincs egészséges ember, mert majd mindenkinek gondja van a gerincével. Ennek oka a bokasüllyedés, térd problémák, lábhossz, combnyak, melyek befolyásolják a medence helyzetét. A medence rossz állásából következik a helytelen gerinctartás. Ugyanakkor a gerincnél kilépő idegek befolyásolják a zsigeri szervek működését. A medence helyes pozicionálása szerintük az egészség kulcsa.