Szolgáltatásaink

Az egyetemes energia, avagy a Reiki

A Reiki, mint valós és hatékony mozgalom, Japánból indult ki az 1800-as évek közepe felé, dr. Mikao Usui egyetemi dékán révén. A keresztény vallás ekkor kezdett el keleten is híveket szerezni – Usui is a hivők közé tartozott.. Próbálta terjeszteni nézeteit és hitvallását, ám egy tanítványa egyszer megkérdezte, hol vannak azok a gyógyítók, akikről a Bibliában olvashatnak. Usui mester nem tudta a választ, így elindult megkeresni. Számos kéziratot olvasott el, mindhiába. Később egy idős mesterrel folytatott meditáció során kapta meg a választ: el kell mennie a Kyototól 17 km-re emelkedő Kuri Yama hegyre, ott 21 napos böjtöt kell tartania meditációkkal. Usui mester követte a kapott utasításokat, és a 21. nap éjszakáján fényes pont jelent meg a szemei előtt. Közeledett hozzá, majd nekiütközött a homloka közepének. Ezután különböző háromdimenziós jeleket látott, majd visszanyerte eszméletét. Ez volt Usui mester beavatása. Ezt maga sem tudta, ám lefelé jövet a Kuri Yama hegyről megbotlott, elesett, a térde vérezni kezdett. Kezét a seb fölé helyezte, hogy enyhüljön a fájdalom. Miután levette a kezét a térdéről, mind a vérzés, mind a fájdalom elmúlt.

Usui mester képes volt továbbadni ezt a képességét másoknak is. Elsőként lányát avatta be, akivel utána az USA-ba ment. Ott a sokadik beavatást egy Rai vezetéknevű hölgy kapta. Az ág itt kettészakadt, bár a filozófia nem különbözik a két Reiki ágban. Mindkettő az egyetemes, isteni energiát használja, a mestereket közvetítőnek tekinti, és szimbólumokkal dolgozik. A különbség is ezen jelképekben rejlik. A történeti visszatekintés után nézzük meg, mivel is foglalkozik a Reiki. A Reiki egy egyetemes, isteni energia, nem vallási alapokon nyugvó gyógymód. A kezeléseket a beavatottak hajtják végre, ők a közvetítők az energiacsatornák és a betegek között. A beavatások sorrendjét tekintve elsőként a tudatot avatják be, azt nyitják meg, hogy a beavatott képes legyen közvetíteni ezt az energiát. Ez után a kezek következnek, hogy ne csak közvetíteni, de átadni is tudja. A beavatások alkalmával tapasztalható az energiaáramlás mester és tanítvány között. A második beavatás foglalja magában a csakrák tisztításának képességét, valamint a szimbólumokat. A Reiki tevékenysége kiterjed a test minden betegségére. Fontos azonban, hogy akit kezelnek, az is akarja, sőt, ő kérje a kezelés megkezdését. Mindennek, ami a Reikivel kapcsolatos, önzetlennek kell lennie.

A Reikivel való gyógyítás vagy kezelés igen egyszerű dolog. A beavatott a kezét a beteg – gyulladt, sebes, égő, fájó – testfelületre teszi (nem feltétlenül külső sérülés), és az energia magától elkezd áramlani, s megtalálja a helyét a beteg testben. A gyógyító érzékeli a keze és a testrész közötti hőmérsékletből, hogy a kezelés sikeres avagy sem. A folyamatos meleg érzet például jó jel: ekkor a beteg reagál az energiára, befogadja azt. A gyógymódok közé artozik az aurasimítás, ami egy nyugtató, ellazító előjátéka a nagykezeléseknek.

A nagykezeléseknek megvan a maguk mechanizmusa. A nagy energiaáramnak megfelelően, jobbról balra elkezdve, a lábaktól indulva végig a testen kell haladni a kézzel, és így az egész testnek közvetíteni a Reikit. A hatékonyság növelése érdekében különböző pozíciókat határoztak meg a kéznek, többnyire a főbb szervek tájékára (medence T-pozíció, torok T-pozíció, stb.). A II. Rieki-fokozatot végzettek már csakratisztítást is végezhetnek. A csakrák a testünk számtalan részén található energiaközpontok, amelyek folyton működésben vannak, ingereket, érzeteket vesznek le, és dolgoznak föl. Hét fő csakránk van: a fejtető, a homlok, a torok, a szív, a központi, a nemi és a gyökércsakra. A tenyerünkön és a lábfejünkön található még fontos csakrakimenet. A gyógyítók általában ezt a hét főcsakrát szokták tisztítani. Mindnek megvan a maga színe, fentről lefelé haladva: fehér, ibolya, türkiz, zöld v. rózsaszín, narancssárga, piros, barnásvörös. A színeknek a kezelések és meditációk során külön szerepük van. Minden csakrát a saját színével kell feltölteni, akkor fog újra egészségesen működni.
A szimbólumok segítségével energiát lehet küldeni távol lévő embereknek, helyiségeket lehet feltölteni energiával, üzenni lehet másoknak – persze nem konkrétumokat, csak érzeteket, képeket -, és távolról is lehet vele gyógyítani. A távgyógyítás, a meditáció teljes elsajátítása, a beavatáson szerzett tudás elmélyítése az Arolo és a Tifar tanfolyamok feladata.

Ez hát a Reiki, ami régebbi annál, mint ahogyan azt Usui mester megkapta a meditációi során, de mint a nem hivatalos orvoslás megannyi példája mutatja, valamiért meg kell érnie az egyénnek és az emberiségnek arra, hogy bizonyos képességeket visszakapjunk.